Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 18/07/2011
Tematica: Tinerii romi - educaţia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Iulia Tudor
Titlul articolului: ŞCOALĂ Zeci de adolescenţi romi vor merge, începând din toamnă, la liceu
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.adevarul.ro/locale/hunedoara/Zeci_de_adolescenti_romi_vor_merge-incepand_din_toamna-la_liceu_0_519548070.html


Aproape 40 de absolvenţi romi de clasa a VIII-a vor merge, începând din toamnă, la liceu. Cea mai mare medie de admitere de anul acesta pe locurile destinate romilor este 7,97. Aceasta aparţine adolescentei Irinei Andreea Buică, care a intrat la Liceul Teoretic din municipiul Lupeni, la specializarea ştiinţe sociale.

La aceeaşi unitate de învăţământ şi specializare a fost admisă şi Crinuţa Geanina Hanzi, care a terminat gimnaziul cu media 7.69.

S-au înregistrat patru medii de admitere peste şapte, restul calificativelor fiind mai slabe.

Cea mai mică medie este 2,62. Aceasta aparţine lui Ioan Adi Muntean, care din toamnă îşi va continua studiile liceale la Colegiul Economic “Hermes” din Petroşani, specializarea comerţ.

Exceptând Valea Jiului, elevii de etnie romă  provin şi din municipiile Hunedoara şi Orăştie. Doar câte doi absolvenţi de clasa a VIII-a au fost admişi la unul din liceele din Deva, respectiv Călan.

Potrivit Matei Marta, inspector şcolar adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, repartizarea elevilor romi la liceu s-a făcut în şedinţă publică, pe baza mediilor şi a opţiunilor candidaţilor.


Mai puţini ca anul trecut
Anul trecut, numărul elevilor romi care au fost repartizaţi în clasa a IX-a a fost mai mare cu circa 20. Diferenţă a existat şi în ceea ce priveşte mediile de admitere. Cea mai mare a fost 8,63, iar cea mai mică 4,24.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.